Начало
Новини Електронни каталози Библиографии Контакти Услуги Каним Ви...
Търсене  
Библиотеката
 История
Биография на Пейо Яворов
 Дейности и задачи
 Електронни ресурси
 Структура
Директор
Заемна служба
Читалня "П. Дубарова"
Методичен отдел
Читалня за хуманитарни, точни и приложни науки
Междубиблиотечна заемна служба /МЗС/
Ресурсен център на Гьоте-институт България
Отдел "Нормативни документи"
Читалня за текуща периодика
Изкуство
Справочно-библиографски отдел и краезнание
Комплектуване и обработка
Обучителен център
Детски отдел
Автоматизация
Административен отдел
 Фондове и каталози
Фондове
Лични колекции
Каталози
 Библиографии
Георги Дюлгеров
проф. Иван Карайотов
Христо Фотев
Петя Дубарова
 Услуги
Правила
Такси
 Проекти и програми
Проект „Земята по-чиста, ние по-знаещи”
Проект "Глобални библиотеки"
ПРОЕКТ „РЕГИНА ПИ”
ABLE
Проекти на Министерство на културата
Мегапроект “Пушкинска библиотека”
Ресурсен център за съвременен танц
Проект „Парчета @рт”
 Каним Ви ...
 Нови постъпления и книги с автографи
НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ
АБОНАМЕНТ
АВТОГРАФИ
 Библиотечна мрежа
В областта
Библиотеките в България
СБИР
 За Вас, библиотекари
 Дарители
За 2017 год.
За 2016 год.
За 2015 год.
За 2014 год.
За 2013 год.
За 2012 год.
За 2011 год.
За 2010 год.
За 2009 год.
За 2008 год.
За 2007 год.
За 2006 год.
До 2006 год.
Електронни ресурси
 Дигитална библиотека
 Каталози
    · на РБ"П.К.Яворов"
    · РЕГИНА
    · РЕГИНА-ПИ
    · РЕГИНА СТАТИИ
    · на други библиотеки
Бургаски край
 Област
 Община
 Бургас
Никулден - Ден на Бургас
Освобождението на Бургас - 6 февруари
24-ти пехотен черноморски на Н.В.Царица Елеонора полк
 Общини в Бургаска област
 Културни институти
Галерии
Музеи
Държавен архив
Театри, музика...
Издателства
Творчески съюзи
Книжарници
МКЦ
 Културни прояви
Общински
Национални
Международни
Литературни новини
 Учебни заведения
 Народни читалища
 Национален парк     Странджа
Други
· Бележити дати и събития
· Културна програма
· Фотогалерия
Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
АВТОГРАФИ

Книги с автограф
******************************************************************************************************
Обособяване на сбирка "Автограф"
е направено през 1980 г.

Христо Стоичков

        Книгата "Христо Стоичков: Историята" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Книгата е с посвещение и автограф от Камата. Това е официалната автобиография на футболиста от златното поколение, което стана четвърто на Световното първенство в САЩ през 1994 година. Книгата е написана в съавторство със спортния журналист Владимир Памуков.

               Стоичков дойде в Бургас за премиерата на автобиографията си. Пет часа футболистът раздаваше автографи на почитатели в морския град.
Румен Петков

       Д-р инж. Румен Петков дари книгата си "В сянката на две империи" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. На корицата на книгата авторът остави и послания с автограф за читателите. Книгата е посветена на Руско-Турските войни. Това е втората книга на автора на историческа тематика. Той е член на Бургаската писателска общност и на Съюза на независимите писатели.
Атанас Орачев

       Книгата на Атанас Орачев - "Диоклециан и спасяването на римския цивилизационен модел" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Научният труд е посветен на Диоклециан и създадения от него град Диоклецианопол – днес град Хисаря.
      Атанас Орачев е автор или съавтор на над 250 значими научни изследвания. Той е председател на научния съвет на сдружение "Черноморска Странджа" и уредник на неговата музейна експозиция "История на котвата" в Ахтопол.
Гълъб Черпоков

       Гълъб Черпоков дари своята книга "По света и у дома" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. В мемоарите си авторът разказва за своя живот, за личните си и професионални успехи. Акцент в книгата са 48-годишната дейност на Гълъб Черпоков в областта на туризма. Книгата представлява интерес за всички, които имат интерес към туризма у нас.
Христо Трендафилов

     Проф. д.ф.н. Христо Трендафилов дари книгата си "Затворената история и нейните проливи" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Книгата е с автограф от автора. Тя обхваща периода от втората половина на XIV век до началото на XVII век, т. е. от последните свободни десетилетия на Второто българско царство до първите опити за национално пробуждане. Книгата е жанрово определена и включва разбори само на български, славянски и балкански исторически съчинения, писани в Търново, Белград, Дубровник, Влахо-Молдавия, Московска Русия.
Катя Кремезер
      Катя Кремзер дари книгата си "Пясъчна роза" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Авторката остави автограф и послание на корицата на книгата. "На читателите на РБ "Пейо Яворов” – Бургас с пожелание да са здрави и щастливи, да имат много настроение за любов и доброта!". Катя Кремзер е родена в София, но от 15 години живее и работи във Виена.
      "А Катя Кремзер ни води през мечтани пространства и ни кара да се усмихваме. Дано не загуби тази страст – да ни подарява своите илюзии – миражите на душата си", пише Любомир Левчев към стихосбирката й.
Стефан Джагаров

        "За моя брат" е озаглавена книгата на Стефан Джагаров, която авторът дари на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Той остави и послание и автограф на корицата на книгата. Тя е посветена на неговия брат – поета Георги Джагаров. В нея Стефан Джагаров е събрал спомени и отзиви, както и родословното дърво на фамилията им по майчина и по бащина линия.
Пламен Парнарев

       Пламен Парнарев подари стихосбирката си "Alter Ego" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Авторът остави на корицата на книгата и автограф  за читателите на библиотеката. Пламен Парнарев е издал няколко поетични книги. Той е лекар по професия, а от 2016 година членува в Съюза на писателите – лекари в България и е асоцииран член на Бургаска писателска общност.
Проф. дин Диана Радойнова,
проф. дфн Анатол Анчев

       Сборникът "Паметта е жива" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Той е съставен от проф. дин Диана Радойнова и проф. дфн Анатол Анчев и съдържа доклади от тазгодишното издание на Научните четения по хуманитаристика, които се проведоха в рамките на 46-ия Международен фолклорен фестивал. Научният форум е посветен на 80 години от рождението на проф. Тодор Иванов Живков. Четенията се възстановяват след 11-годишното им прекъсване. Те са създадени през 1996 година от проф. Живков, който е бил сред двигателите на Организационния комитет на МФФ.
Ерих Файгл

       "Страната на огъня. По пътя на коприната – история на Азербайджан" на Ерих Файгл вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Тя е част от дарението, което посолството на Република Азербайджан направи. Книгата проследява историята на страната и пътя на нейното икономическо и културно развитие.
       Сред дарението на посолството са и книгите – "Шейда" и "Марал" на Гусейн Джавид, както и сборника "Съвременна литература на Азербайджан".
Ани Пармаксизян

        Двуезичното издание "10 години Инспекторат към Висшия съдебен съвет" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Българската и английската версия на сборника, съставен от Ани Пармаксизян, е дарение от Инспектората към ВСС. Библиотеката получи и два екземпляра от книгата "Етични въпроси при изпълнение на службата на съдия, прокурор и следовател" с автор Петър Раймундов.
Свилена Минк

       Свилена Минк дари книгата си "Стъпки в хаоса" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Авторката остави и автограф на корицата на книгата си: "На библиотека "Пейо К. Яворов" - Бургас и нейните читатели с любов". Авторката е родена в София. Работила е като преподавател, кино педагог и в сферата на журналистиката. Тайната й страст е писането на стихове, част от които тя събира в настоящата стихосбирка.
Атанас Панайотов – Мариана Кръстева
             "Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878-2018 г.)" е вече във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Десет екземпляра от ценния справочник са дарение от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Автори на книгата са Атанас Панайотов и Мариана Кръстева. Тя е двуезична и съдържа ценна информация за фаровете по родното Черноморие.
Васил Янков
         Бившият ректор на Бургаския свободен университет проф. д-р Васил Янков дари книгата си "Следа по пътя" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". В нея той е събрал изказванията си и докладите си по време на своя мандат начело на БСУ. Книгата съдържа интересна информация, свързана с университета в периода 2010-2018 година. Тя може да бъде полезен наръчник за тези, които се вълнуват от академичния живот на БСУ.
Иван Джамбазов

       Книгата на Иван Джамбазов "Дядо Жельо войвода" – том първи вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Романизираната биография на войводата е издадена от "Божич". Бургаското издателство дари екземпляр на библиотеката с автограф и послание: "С уважение и благодарност за оказаната помощ".
       Книгата се издава по случай 190 години от рождението на дядо Жельо с финансовата подкрепа на правнучката на войводата – Иванка Баева и на внука на Петко Росен – инж. Петко Чорбаджиев.
Кети Папъшева

        Кети Папъшева дари книгата си "Гъбка Качулатка" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Тя съдържа 16 римувани стихотворения за деца. Книжката е и с цветни илюстрации на художника Иван Костов.
        Авторката е детска учителка и е издала вече една стихосбирка – "Цвят от зеленика".
Виолета Тончева
       "Пристрастно. Театърът на Варна" на Виолета Тончева вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Книгата е дарена от издателска къща "Фил". Тя е издадена с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна.
       В "Пристрастно. Театърът на Варна" са публикувани интервюта с актьори от драматичен театър "Стоян Бъчваров", както и материали за знакови постановки от последните години, които са поставени на сцената на морската драма.
Бойко Ръжгев

      Книгата "За Отечеството работим, Байо" на Бойко Ръжгев вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Тя е дарена от библиотеката на Стопанска академия "Д.А. Ценов" в Свищов. Книгата е от поредицата "Интересно и малко известно" и е посветена на 180 години от рождението на Васил Левски. Тя съдържа мисли и завети на Апостола, житейския му път, любимите жени в живота му, разкази и легенди за Левски и други.
Антония Велкова - Гайдарджиева

      Антония Велкова - Гайдарджиева дари книгата си "Разговори със Светлозар Игов" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Книгата съдържа интервюта и библиография за проф. Светлозар Игов. Тя е издадена от университетско издателство "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново. В едноименния университет преподава и авторката Антония Велкова – Гайдаржиева, която е професор по история на българската литература след Освобождението до Първата световна война и по история на българската литературна критика.
      Книгата е и с автограф от автора и от Светлозар Игов.
Марин Цолов

      Марин Цолов дари екземпляри от стихосбирките си на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Поетичните книги са с автографа на автора. Във фонда на библиотеката вече са – "Трохи от трапеза", "Прозрение", "Зелени очи" и "Мътна вода". Четирите книги съдържат лиричните изповеди и темите, които вълнуват автора Марин Цолов. Той изповядва себе си върху белия лист и с помощта на римата.
Николай Дойнов

     Съюзът на народните читалища в България дари пет книги на Николай Дойнов на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Във фонда на библиотеката вече са поетичните стихосбирки - "Жената като естетика", "Нови статии" и преведената на немски "Diesen Abend, eine andere Nacht", както и сборникът - "Интервюта", които Николай Дойнов е давал за различни национални и регионални медии у нас и "Метафора и мит в поетичния свят на Николай Дойнов" с автор Маргарита Илчева.
    Николай Дойнов е носител на националните литературни награди "Димчо Дебелянов" и "Веселин Ханчев". Автор е на няколко книги, някои от които се превеждани на чужди езици.
Стефан Данаилов, Георги Тошев

      Автобиографичната книга "Романът на моя живот" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Тя е писана в съавторство от Стефан Данаилов и Георги Тошев. Актьорът и журналистът дойдоха в Бургас за премиерата на книгата. Те отделиха и няколко минути, за да оставят своето послание на корицата на автобиографията: "На читателите на Регионална библиотека – Бургас, за да помнят Стефан Данаилов".
      "Романът на моя живот" условно е разделен на шест части, в които Стефан Данаилов разказва за живота си, за първите си стъпки в киното, за славата, за срещите и разделите си, за любовта на живота си, за сина си Владимир. Книгата съдържа и богат снимков материал от личния архив на актьора и други.


Деян Матев
      Деян Матев подари екземпляр от първата си книга озаглавена "Повести за нашето време" – том първи на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Авторът остави и своето посвещение към библиотеката с благодарности за оказаното гостоприемство. В книгата с разкази са включени първите белетристични опити на автора – три повести, които са самостоятелни и завършени с общ главен герой – Димо Ангелов.
     Авторът е роден в Русе. Има дългогодишен опит в държавното управление, в частния бизнес, участва в обществения живот на страната.
Веселин Михалев

      Веселин Михалев дари две свои книги на Регионална библиотека "Пейо Яворов". И двете са плод на неговата научна дейност. Книгите са озаглавени – "Гръцки образователни институции н селищата по Южното Черноморие през втората половина на XIX в. до 20-е години на XX в." и "Гръцки образователни институции в селищата по Северното Черноморие през втората половина на XIX в. до 20-е години на XX в.". И двата труда имат за цел да дадат отговор на въпросите, свързани с възникването на гръцките институции – училища и тяхното развитие, на гръцките православни общини, просветни дружества и други.
Иво Христов

      Книгата на проф. Иво Христов – "Пред пепелището на нестаналото българско общество" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Авторът даде автограф специално за библиотеката след премиерата на книгата в Бургас. Проф. Христов прави своеобразен прочит на развитието на българското общество по времето на социализма и преминаването му към демократична форма на управление.
      Авторът е професор по социология, специализирал е в институти и университети в Европа и САЩ, написал е четири монографии и множество статии. В момента е и народен представител в 44-ия парламент.
Николай Демерджиев

       Николай Демерджиев подари книгата си "Училища за изкуства и култура в България: Исторически погледи и оценка на актуалната ситуация" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Това е неговата дисертация, която защитава в университет в Австрия, където е завършил висшето си образование.
      Авторът е от Бургас, дългогодишен читател на библиотеката. Той е оставил на корицата на книгата и своето послание към читателите и конкретно към работещите в отдел "Изкуство", където е прекарвал голяма част от времето си като ученик.
Димитър Петканов

       Книгата на Димитър Петканов – "Венец на славата" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Литературната творба е дарена от Константин Кършев – внук на иконом Дмитрий. Сборникът съдържа кратки размишления върху основните понятия и моменти в живота, които са осветлени от Божието Слово. По този начин авторът изявява своя християнски светоглед.
Константин Петканов

       Книгата "Бележник на писателя" на Константин Петканов вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Тя е дарена от родственик на писателя – Константин Кършев. Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата. Научната редакция и бележките към книгата са на д-р Мария Огойска.
      "В този бележник не съм отбелязвал и няма да бъдат отбелязани хронологически случки и събития, а само мигове от моята мисъл", е написал приживе Константин Петканов.
       Ръкописът на "Бележник на писателя" е част от архива на Петканов, която се съхранява ЦДА. От него са публикувани малки фрагменти през 1997 година. Едва сега обаче излиза в цялостния си вид.
Петя Пейчева
        Журналистката Петя Пейчева дари два броя от книгата си "Досие" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". На корицата на стихосбирката авторката е написала своето пожелание към читателите на библиотеката придружено с неин автограф. В поетичната книга Петя Пейчева е събрала стихотворения, които е писала през годините. "Досие" е и със специално посвещение към родителите на авторката. Илюстрациите в книгата са на бургаския художник проф. Светозар Бенчев.
Панчо Панчев

        Панчо Панчев дари два броя от книгата си "От дълбоки по-дълбоки" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Панчо Панчев е псевдоним на Панайот Чобанов. Авторът е събрал в книгата си разкази на обикновено хора, които се срещал през живота си, които е обработил. Панчо Панчев е автор на няколко книги. Първата му е озаглавена "От началото до края" и излиза през 2005 година.
Генчо Витанов

     Генчо Витанов дари свои избрани творби на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. "Живите пътеки към дома" е двутомник, в който са събрани различни по жанр произведения на автора. В първия том могат да се прочетат негови стихотворение, хайку, както историческата поема "Мечтата за Константинопол". Вторият том съдържа роман в три части.
     И в двата тома Генчо Витанов е написал послание до библиотеката с автограф.
Диян Желязков

     "Писмото на Антим I до руския цар" е дарено на Регионална библиотека "Пейо Яворов" от Диян Желязков. Той го е превел и го е представил фотокопийно. Това е първо издание на книгата и е дарена с автограф на Диян Желязков до читателите на библиотеката в Бургас.
Димитър Икономов

       Книгата на иконом Димитър Петканов - "Моят жизнен път – отшумели води" е дарена на Регионална библиотека "Пейо Яворов" от внуците му. В книгата братът на писателя Константин Петканов е описал житейския си път – от родното място на родителите през детството и юношеството му до свещеничеството. В книгата е включен и снимков материал, проследяващ развитието му от завършването на семинарията до смъртта му.


Назад Горе  
 

Формат за отпечатване  

© 2006, Регионална библиотека П. К. Яворов, гр.Бургас
Изработка: Prima-Soft