Начало
Новини Електронни каталози Библиографии Контакти Услуги Каним Ви... Форуми
Търсене  
Библиотеката
 История
Биография на Пейо Яворов
 Дейности и задачи
 Електронни ресурси
 Структура
Директор
Заемна служба
Читалня "П. Дубарова"
Методичен отдел
Читалня за хуманитарни, точни и приложни науки
Междубиблиотечна заемна служба /МЗС/
Ресурсен център на Гьоте-институт България
Отдел "Нормативни документи"
Читалня за текуща периодика
Изкуство
Справочно-библиографски отдел и краезнание
Комплектуване и обработка
Обучителен център
Детски отдел
Автоматизация
Административен отдел
 Фондове и каталози
Фондове
Лични колекции
Каталози
 Библиографии
Георги Дюлгеров
проф. Иван Карайотов
Христо Фотев
Петя Дубарова
 Услуги
Правила
Такси
Въпрос-отговор
 Проекти и програми
Проект „Земята по-чиста, ние по-знаещи”
Проект "Глобални библиотеки"
ПРОЕКТ „РЕГИНА ПИ”
ABLE
Проекти на Министерство на културата
Мегапроект “Пушкинска библиотека”
Ресурсен център за съвременен танц
Проект „Парчета @рт”
 Каним Ви ...
 Нови постъпления и книги с автографи
НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ
АБОНАМЕНТ
АВТОГРАФИ
 Библиотечна мрежа
В областта
Библиотеките в България
СБИР
 За Вас, библиотекари
 Дарители
За 2017 год.
За 2016 год.
За 2015 год.
За 2014 год.
За 2013 год.
За 2012 год.
За 2011 год.
За 2010 год.
За 2009 год.
За 2008 год.
За 2007 год.
За 2006 год.
До 2006 год.
Електронни ресурси
 Дигитална библиотека
 Каталози
    · на РБ"П.К.Яворов"
    · РЕГИНА
    · РЕГИНА-ПИ
    · РЕГИНА СТАТИИ
    · на други библиотеки
Бургаски край
 Област
 Община
 Бургас
Никулден - Ден на Бургас
Освобождението на Бургас - 6 февруари
24-ти пехотен черноморски на Н.В.Царица Елеонора полк
 Общини в Бургаска област
 Културни институти
Галерии
Музеи
Държавен архив
Театри, музика...
Издателства
Творчески съюзи
Книжарници
МКЦ
 Културни прояви
Общински
Национални
Международни
Литературни новини
 Учебни заведения
 Народни читалища
 Национален парк     Странджа
Други
· Бележити дати и събития
· Културна програма
· Фотогалерия
Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
АВТОГРАФИ

Книги с автограф
******************************************************************************************************
Обособяване на сбирка "Автограф"
е направено през 1980 г.

Веселин Михалев

      Веселин Михалев дари две свои книги на Регионална библиотека "Пейо Яворов". И двете са плод на неговата научна дейност. Книгите са озаглавени – "Гръцки образователни институции н селищата по Южното Черноморие през втората половина на XIX в. до 20-е години на XX в." и "Гръцки образователни институции в селищата по Северното Черноморие през втората половина на XIX в. до 20-е години на XX в.". И двата труда имат за цел да дадат отговор на въпросите, свързани с възникването на гръцките институции – училища и тяхното развитие, на гръцките православни общини, просветни дружества и други.
Иво Христов

      Книгата на проф. Иво Христов – "Пред пепелището на нестаналото българско общество" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Авторът даде автограф специално за библиотеката след премиерата на книгата в Бургас. Проф. Христов прави своеобразен прочит на развитието на българското общество по времето на социализма и преминаването му към демократична форма на управление.
      Авторът е професор по социология, специализирал е в институти и университети в Европа и САЩ, написал е четири монографии и множество статии. В момента е и народен представител в 44-ия парламент.
Николай Демерджиев

       Николай Демерджиев подари книгата си "Училища за изкуства и култура в България: Исторически погледи и оценка на актуалната ситуация" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Това е неговата дисертация, която защитава в университет в Австрия, където е завършил висшето си образование.
      Авторът е от Бургас, дългогодишен читател на библиотеката. Той е оставил на корицата на книгата и своето послание към читателите и конкретно към работещите в отдел "Изкуство", където е прекарвал голяма част от времето си като ученик.
Димитър Петканов

       Книгата на Димитър Петканов – "Венец на славата" вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Литературната творба е дарена от Константин Кършев – внук на иконом Дмитрий. Сборникът съдържа кратки размишления върху основните понятия и моменти в живота, които са осветлени от Божието Слово. По този начин авторът изявява своя християнски светоглед.
Константин Петканов

       Книгата "Бележник на писателя" на Константин Петканов вече е във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Тя е дарена от родственик на писателя – Константин Кършев. Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата. Научната редакция и бележките към книгата са на д-р Мария Огойска.
      "В този бележник не съм отбелязвал и няма да бъдат отбелязани хронологически случки и събития, а само мигове от моята мисъл", е написал приживе Константин Петканов.
       Ръкописът на "Бележник на писателя" е част от архива на Петканов, която се съхранява ЦДА. От него са публикувани малки фрагменти през 1997 година. Едва сега обаче излиза в цялостния си вид.
Петя Пейчева
        Журналистката Петя Пейчева дари два броя от книгата си "Досие" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". На корицата на стихосбирката авторката е написала своето пожелание към читателите на библиотеката придружено с неин автограф. В поетичната книга Петя Пейчева е събрала стихотворения, които е писала през годините. "Досие" е и със специално посвещение към родителите на авторката. Илюстрациите в книгата са на бургаския художник проф. Светозар Бенчев.
Панчо Панчев

        Панчо Панчев дари два броя от книгата си "От дълбоки по-дълбоки" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Панчо Панчев е псевдоним на Панайот Чобанов. Авторът е събрал в книгата си разкази на обикновено хора, които се срещал през живота си, които е обработил. Панчо Панчев е автор на няколко книги. Първата му е озаглавена "От началото до края" и излиза през 2005 година.
Генчо Витанов

     Генчо Витанов дари свои избрани творби на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. "Живите пътеки към дома" е двутомник, в който са събрани различни по жанр произведения на автора. В първия том могат да се прочетат негови стихотворение, хайку, както историческата поема "Мечтата за Константинопол". Вторият том съдържа роман в три части.
     И в двата тома Генчо Витанов е написал послание до библиотеката с автограф.
Диян Желязков

     "Писмото на Антим I до руския цар" е дарено на Регионална библиотека "Пейо Яворов" от Диян Желязков. Той го е превел и го е представил фотокопийно. Това е първо издание на книгата и е дарена с автограф на Диян Желязков до читателите на библиотеката в Бургас.
Димитър Икономов

       Книгата на иконом Димитър Петканов - "Моят жизнен път – отшумели води" е дарена на Регионална библиотека "Пейо Яворов" от внуците му. В книгата братът на писателя Константин Петканов е описал житейския си път – от родното място на родителите през детството и юношеството му до свещеничеството. В книгата е включен и снимков материал, проследяващ развитието му от завършването на семинарията до смъртта му.Назад Горе  
 

Формат за отпечатване  

© 2006, Регионална библиотека П. К. Яворов, гр.Бургас
Изработка: Prima-Soft