Начало
Новини Електронни каталози Библиографии Контакти Услуги Каним Ви... Форуми
Търсене  
Библиотеката
 История
Биография на Пейо Яворов
 Дейности и задачи
 Електронни ресурси
 Структура
Директор
Заемна служба
Читалня "П. Дубарова"
Методичен отдел
Читалня за хуманитарни, точни и приложни науки
Междубиблиотечна заемна служба /МЗС/
Ресурсен център на Гьоте-институт България
Отдел "Нормативни документи"
Читалня за текуща периодика
Изкуство
Справочно-библиографски отдел и краезнание
Комплектуване и обработка
Обучителен център
Детски отдел
Автоматизация
Административен отдел
 Фондове и каталози
Фондове
Лични колекции
Каталози
 Библиографии
Георги Дюлгеров
проф. Иван Карайотов
Христо Фотев
Петя Дубарова
 Услуги
Правила
Такси
Въпрос-отговор
 Проекти и програми
Проект „Земята по-чиста, ние по-знаещи”
Проект "Глобални библиотеки"
ПРОЕКТ „РЕГИНА ПИ”
ABLE
Проекти на Министерство на културата
Мегапроект “Пушкинска библиотека”
Ресурсен център за съвременен танц
Проект „Парчета @рт”
 Каним Ви ...
 Нови постъпления и книги с автографи
НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ
АБОНАМЕНТ
АВТОГРАФИ
 Библиотечна мрежа
В областта
Библиотеките в България
СБИР
 За Вас, библиотекари
 Дарители
За 2016 год.
За 2015 год.
За 2014 год.
За 2013 год.
За 2012 год.
За 2011 год.
За 2010 год.
За 2009 год.
За 2008 год.
За 2007 год.
За 2006 год.
До 2006 год.
Електронни ресурси
 Дигитална библиотека
 Каталози
    · на РБ"П.К.Яворов"
    · РЕГИНА
    · РЕГИНА-ПИ
    · РЕГИНА СТАТИИ
    · на други библиотеки
Бургаски край
 Област
 Община
 Бургас
Никулден - Ден на Бургас
Освобождението на Бургас - 6 февруари
24-ти пехотен черноморски на Н.В.Царица Елеонора полк
 Общини в Бургаска област
 Културни институти
Галерии
Музеи
Държавен архив
Театри, музика...
Издателства
Творчески съюзи
Книжарници
МКЦ
 Културни прояви
Общински
Национални
Международни
Литературни новини
 Учебни заведения
 Народни читалища
 Национален парк     Странджа
Други
· Бележити дати и събития
· Културна програма
· Фотогалерия
Europeana
Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
АВТОГРАФИ

     Обособяване на сбирка “Автограф” е направено през 1980 г. През 2011г. тя наброява 1380 библиотечни единици. Във фонда на Петко Росен се съхраняват 482 автографа на български автори до 1944г., във фонда на Паулина и Стефан Станчеви - 45. Съвременните автори оставили послания върху свои книги са 853.
Добрина Топалова
     Добрина Топалова дари книгата си "Пътя на делфините" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. На корицата тя е оставила и своето послание към читателите на библиотеката.
В нея авторката е събрала текстове с литературна критика за някои от утвърдените наши писатели. В нея са включени критиките на Топалова за Керана Ангелова, Иван Методиев, Силвия Томова, Кристофър Бъкстон и други.
     Книгата се издава с финансовата подкрепа на Община Бургас.
Николай Табаков

     Николай Табаков дари романа си "Ветровете ни мраморни" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Той остави и своето послание и автограф към читателите на библиотеката.
    Авторът е завършил специалност "Българска филология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Николай Табаков е основател на издателска къща "Анубис". Той е автор на разкази, няколко романа за възрастни и роман за деца.
Георги Тошев

     Георги Тошев дари книгата "Катя Паскалева – Жените в мен" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас. "На читателите на Регионална библиотека Бургас  с пожелание да помнят Катя Паскалева", написа авторът върху корицата на книгата.
     В нея е включен разговора на Георги Тошев с Катя Паскалева, снимки на актрисата от различни етапи на творческата й кариера и личния й живот, както и стихове, които тя е писала по време на престоя си в болницата, докато се е борила с тежката диагноза.
Иван Тодоров

    "Можем ли без Христа?" е книгата на свещеник Иван Тодоров, която неговата дъщеря проф. д-р Цветана Попиванова дари на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Тя е и редактор на книгата, която съдържа беседа на свещеника, писана преди години. В нея авторът търси отговори на житейски въпроси като използва в беседата си исторически сведения и писания на апостоли.
Стоян Кралев

     Проф. Стоян Кралев дари "История на род Кралеви" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Авторът разказва историята на своя род и дългия път, който неговите предци са извървели от село Долни Тодорак, днешна Гърция, през Чанаккале, Истанбул, Варна до пловдивското село Куклен, където той е роден. Стоян Кралев описва в книгата си и как се е появила фамилията на рода му.
      Проф. Стоян Кралев бе дългогодишен диригент на бургаския хор "Родна песен".
      Книгата за рода на Кралеви не се продава. Тя вече е във фонда на библиотеката е представлява интерес за всеки, който има отношение към съхраняването на родовата памет.
Евгений Сачев

     Проф. Евгений Сачев дари книгата си "Българите са в основата на човешката цивилизация" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Тя е придружена и с автографа на автора. Книгата е второ допълнено и разширено издание.
       Евгений Сачев е доктор на икономическите науки, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.
Стоян Шахларски
     Стоян Шахларски дари стихосбирката си "Морето – мечта с любов желана" и книгата си със спомени "Миночистенето на Българското крайбрежие след Втората световна война" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас.
     Авторът е роден в Пазарджик. Завършва Военноморското училище във Варна, дълги години е плавал  като офицер във Военноморския флот на България. Живее в Бургас.
Кришна Дхарма
      Кришна Дхарма подари книгата "Махабхарата" с автограф на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Авторът дойде специално в морския град за литературната премиера.
      "Опитал съм се, колкото мога повече да се придържам към оригиналния текст на "Махабхарата", работейки основно върху превода на Шри Манматха Дут. Това не е академична творба. Опитах се да представя оригинала доколкото може по-разбираемо, но неизбежно, изобразявайки историята, съм тълкувал  някои образи и постъпки", пише авторът към книгата.

Атанас Раденски
    Атанас Раденски подари романа си "На парти при президента" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас.Той разказва историята на университетски преподавател, който заминава за САЩ, за да преподава там. Но още с пристигането си попада във водовъртеж от събития и приключения.
    Авторът на романа е професор в университета "Чампан" в Калифорния, САЩ. Преди това е работил в БАН и е преподавал в Софийския университет "Свети Климент Охридски".
Сребра Михалева

     Сребра Михалева дари книгата си "Първостроителите на Бургаска опера" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Документалната хроника обхваща периода от 1920 до 1972 година на миналия век.
     Авторът остави и автограф на корицата на книгата: "На Регионална библиотека Бургас  с огромно благодаря". За написване на хрониката авторката е използвала и богатия архивен материал, с който библиотеката разполага.
Паруш Парушев
     Паруш Парушев дари книгата си "Строшено огледало" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас. Книгата съдържа споменна проза. Авторът я оприличава, веднъж на "ранни мемоари" и втори път на "неписани стихотворения".
     "Строшено огледало" се родее с "Някога" на Дора Габе, а също така и със скрепените в проза "ненаписани стихотворения" на Иван Давидков", пише Минко Бенчев.
Сборник за деца и ученици

      Центърът за подкрепа на личностното развитие в Бургас дари на Регионална библиотека "Пейо Яворов" няколко броя от том 4 на сборника за деца и ученици "Вяра, Надежда и Любов за децата на България. Православна поезия и проза". В него са събрани отличените произведения от Националния конкурс "Рождество на Спасителя" - 2016 година и от Националния конкурс "Христос возкресе – радост донесе" - 2017 г.
Кристофър Бъкстон

     Кристофър Бъкстон дари последния си роман "Далече от Дунава" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас. Авторът остави и своето послание с автограф: "За читателите на библиотеката в Бургас с най-хубави пожелания. От автора".
             Историята в книгата е по действителни събития, свързани със съдбата на българка и рицар хоспиталиер, които прекосяват Европа и оцеляват заедно в размирния  век.
Цвета Белчева

          Цвета Белчева дари книгата си "Тялото говори" на Регионална библиотека "Пейо яворов" – Бургас. Уникалната книжка въвежда учениците в света на биологията. С интересно написан текст и добра илюстрация книгата разказва за устройството на човешкото тяло и за функциите на отделните му органи.
Райна Каблешкова
     Райна Каблешкова дари книгата си "Сто видни копривщенци" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас. На корицата на книгата авторката остави и автограф. Във второто и допълнено издание е събрана информация за видни представители на Копривщица.
   Самата Райна Каблешкова е потомка на възрожденския Каблешковски род от Копривщица. Тя е автор и на книгите "Тодор Каблешков - монография", "Човек без род, дърво без корени", "Йоаким Груев" и други.
Татяна Байкушева
     Бургаският фоторепортер Татяна Байкушева дари книгата си "Моряшки истории" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". На корицата на книгата авторката остави послание с автограф.
     В "Моряшки истории" Татяна Байкушева е събрала десет текста, разказващи вълнуващи истории, които описват събития, свързани с морето и морските хора.
Стойчо Гецов
    Стойчо Гецов дари последната си книга "Веселин Тачев отблизо и отдалече" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Книгата е посветена на Веселин Тачев. Той е основател и уредник до смъртта си на литературния музей "Светлоструй" в Щръклево.Бил е дългогодишен читалищен деятел, изследовател в областта на археологията, краезнанието, фолклора и етнографията. Сътрудничил е със стихове, разкази и публицистика на столични и провинциални вестници и списания.
Махиел Кийл
       "България по османска власт" – събрани съчинения с автор Махиел Кийл е новото попълнение във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас. Книгата е дарена от Генералното консулство на Република Турция в Бургас.
    Авторът е един от водещите специалисти по история на Балканите под османска власт. В този том са събрани всички научни публикации на проф. Махиел Кийл, свързани с историята на България през османския период.
Христо Згуров
         Христо Згуров дари няколко екземпляра от последната си книга "Илюзиите на богатството" на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас. Това е четвъртият му роман. Згуров е автор и на три книги с разкази, два пътеписа, книжка с крилати фрази и други.
   Във фонда на библиотеката са неговите книги – "Морски истории", "Очакване", "Усещане за живот и секс", както и романите – "Песента на цветята", "Диви череши" и "Стъклената планина".
Марияна Парзулова
    Марияна Парзулова дари две свои книги на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – "Медиите в живота на студентите и студентите за медиите", "Етюди за именната система на българите".
    Авторката е оставила и послание - "На читателите на Регионална библиотека "Пейо Яворов"  - с вяра в духовността". Марияна Парзулова е преподавател в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и в университет "Св. св. Кирил и Методий" в Търнава, Словакия.
Лъчезар Георгиев
     Проф. Лъчезар Георгиев дари две свои книги на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Едната е сборник с разкази, озаглавен "Джобни истории на път към океана", а втората – "Загадъчният нобелист" посветена на Жузе Сарамагу.
     Книгите са с послание към читателите на библиотеката.
Мат Хагенгрюбер
    Мат Хагенгрюбер – аташе по културните и образователни въпроси в Посолството на САЩ в София подари книгата "Националните паркове на Америка" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Той дари книгата по време на първата си визита в библиотеката. Тя стана факт буквално два месеца след назначението му.
   "Националните паркове на Америка" съдържа интересна информация с богат снимков материал за 59 парка.
Боян Чимов

    "Изгубеният ключ" е сред най-новите заглавия, дарени на Регионална библиотека "Пейо Яворов" – Бургас. Автор на стихосбирката е Боян Чимов. Тя съдържа лиричните изповеди на автора, редактирани от Иван Гранитски.
   Боян Чимов е автор на няколко поетични и на една белетристична книги.
Пепа Симеонова

      Пепа Симеонова дари няколко бройки от новата си книжка за деца "Приказка за пясъчното зрънце" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Автор на илюстрациите е Станислав Кармашиков.
      Книжката е спечелила финансиране за издаването от Община Бургас.
     "Приказка за пясъчното зрънце" ще влезе във фонда на библиотеката за радост на малките ни читатели.
Васил Давидов
     Васил Давидов дари книгата си "Ален студ – спомени и равносметки" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". На корицата авторът е оставил автограф и пожелание към библиотеката и нейните читатели.
     "Ален студ – спомени и равносметки" е последната част от триптиха на автора. Първите две части са озаглавени – "Предчувствие за истина" и "Каскет на тояги", които авторът дари преди време на библиотеката.
Лъчезар Георгиев

       Проф. д-р Лъчезар Георгиев дари две свои книги с автограф на Регионална библиотека "Пейо Яворов". "Разкази от Дълбокото подземие" съдържа разкази и новели, а "Ярост" е сборник с разкази.
       Лъчезар Георгиев е автор на няколко сборници с разкази и новели, както и на сборник с очерци за дейци от Априлското въстание. Проф. Георгиев е преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" – Велико Търново.
Величка Парушева

      Величка Парушева дари няколко екземпляра от последната си стихосбирка озаглавена "Есенна нежност" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". На корицата на една от книгите авторката е оставила специално послание към читателите на библиотеката.
      Във фонда на РБ "Пейо Яворов" са включени екземпляри и от предишните две книги на Величка Парушева.
Елизабет Костова

          Американската писателка Елизабет Костова дари екземпляр от най-новата си книга "The Shadow Land" на Регионална библиотека "Пейо Яворов".
   Авторката, станала известна още с първия си роман "Историкът", е оставила специално послание върху корицата на книгата "The Shadow Land" и автограф.
Бойко Бойков

        Журналистът и писател Бойко Бойков дари три свои книги с автограф на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - "Дневникът на феникса от гнездото", "Птицата феникс  търси гнездо", "Отлитането на феникса".
    Авторът е роден в София. Завършва Френската гимназия и специалност френска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи национални ежедневници. Автор е на много статии, репортажи, интервюта, анализи, редица кореспонденции от страната и чужбина. Превежда от френски. Негови творби са включени в няколко антологии с очерци и интервюта.
Христо Трендафилов

  Христо Трендафилов дари книгата си "Цар и век – времето на Симеона" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Научният труд  става факт след спечелен конкурс със средства от Общински фонд "Култура" – Шумен. Книгата е съвместно издание на университетско издателство "Епископ Константин Преславски" и издателство "Фабер".
   Книгата условно е разделена на увод, четири инсталации и притурка.
   На корицата на книгата Христо Трендафилов е написал: "Дар за Регионална библиотека "П.К. Яворов" – Бургас".
Сам Османагич


    Д-р Сам Османагич дари книгата си, посветена на пирамидите в родната му Босна на Регионална библиотека "Пейо Яворов". В нея той представя своята теория за естествените възвишения в Босна и Херциговина край град Високо. Те включват т.нар. Пирамида на Слънцето и Пирамида на Луната. Според теорията на Османагич, те представляват древни изкуствени пирамиди.
     На корицата на книгата си авторът остави послание с автограф: "На Обществената библиотека в Бургас".

Вида Пиронкова


    Вида Пиронкова подари диска си "Емпатия" на Регионална библиотека "Пейо Яворов". В него са включени 12 композиции и пет пиеси. Сред тях е и "Гълъбо" в изпълнение на Миро.
     Авторката на тестовете остави и послание върху корицата на диска: "За читателите на Регионална библиотека с обич! Вида".
"Емпатия" вече е част от фонда на "Пейо Яворов".
Валери Еличов

   Актьорът Валери Еличов представи най-новата си поетична книга навръх празника Благовещение. Стихосбирката носи заглавието "Сърце на ситни кръпки". В нея са събрани последните стихове на поета – актьор. Редактор на книгата е Недялко Йорданов.

На промоцията на "Сърце на ситни кръпки" Валери Еличов не пропусна да даде и автограф на библиотеката. На корицата на книгата той написа: "На РБ "Яворов" с вяра в духовността и надежда за бъдещето!"
Любов Кронева


   Любов Кронева представи сборника си с разказа "Вълча Богородица" на 15-и март 2017 година. За родената в Бургас авторка това бе първата й премиера в родния град.
   Любов Кронева е автор на няколко романа и на сборници с разкази. "Вълча Богородица" съдържа 11 разкази вдъхновени от времето на социализма и началото на демокрацията. "Историите стояха на прага, чакаха от години, ставаха по-плътни и тежки и затова, колкото и да ги отлагах, не-битието не успя да ги отнесе и разпилее", пише Любов Кронева.
   Авторката даде и автограф: "На читателите на Регионална библиотека "Пейо Яворов" с приятелско чувство".

Бисер Бойчев


 
   Библиотекарят Бисер Бойчев  издаде двуезична книга "Фокстрот". Стиховете в нея са на български и на английски език. Екземпляр от нея той дари на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. Бисер Бойчев работи в читалище "Просвета – 1898" в град Шивачево, община Твърдица.
    "На читателите на библиотека "Яворов" от сърце", това написа на корицата на книгата авторът Бисер Бойчев.
Мария Станкова

   Мария Станкова представи последния си роман "А Бог се смее" на 6-и март 2017 година в родния си Бургас. Авторката на няколко прозаични и на две поетични книги за първи път имаше своята литературна премиера в града, в който е родена.
   Преди да сподели своите впечатления и да разкаже, историята около написването на "А Бог се смее", авторката остави автограф за читателите на библиотека "Пейо Яворов".

   
Назад Горе  
 

Формат за отпечатване  

© 2006, Регионална библиотека П. К. Яворов, гр.Бургас
Изработка: Prima-Soft