Начало
Новини Електронни каталози Библиографии Контакти Услуги Каним Ви...
Търсене  
Библиотеката
 История
Биография на Пейо Яворов
 Дейности и задачи
 Електронни ресурси
 Структура
Директор
Заемна служба
Читалня "П. Дубарова"
Методичен отдел
Читалня за хуманитарни, точни и приложни науки
Междубиблиотечна заемна служба /МЗС/
Ресурсен център на Гьоте-институт България
Отдел "Нормативни документи"
Читалня за текуща периодика
Изкуство
Справочно-библиографски отдел и краезнание
Комплектуване и обработка
Обучителен център
Детски отдел
Автоматизация
Административен отдел
 Фондове и каталози
Фондове
Лични колекции
Каталози
 Библиографии
Георги Дюлгеров
проф. Иван Карайотов
Христо Фотев
Петя Дубарова
 Услуги
Правила
Такси
 Проекти и програми
Проект „Опознай Земята – пази я!”
Проект „Земята по-чиста, ние по-знаещи”
Проект "Глобални библиотеки"
ПРОЕКТ „РЕГИНА ПИ”
ABLE
Проекти на Министерство на културата
Мегапроект “Пушкинска библиотека”
Ресурсен център за съвременен танц
Проект „Парчета @рт”
 Каним Ви ...
 Нови постъпления и книги с автографи
НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ
АБОНАМЕНТ
АВТОГРАФИ
 Библиотечна мрежа
В областта
Библиотеките в България
СБИР
 За Вас, библиотекари
 Дарители
За 2018 год.
За 2017 год.
За 2016 год.
За 2015 год.
За 2014 год.
За 2013 год.
За 2012 год.
За 2011 год.
За 2010 год.
За 2009 год.
За 2008 год.
За 2007 год.
За 2006 год.
До 2006 год.
Електронни ресурси
 Дигитална библиотека
 Каталози
    · на РБ"П.К.Яворов"
    · РЕГИНА
    · РЕГИНА-ПИ
    · РЕГИНА СТАТИИ
    · на други библиотеки
Бургаски край
 Област
 Община
 Бургас
Никулден - Ден на Бургас
Освобождението на Бургас - 6 февруари
24-ти пехотен черноморски на Н.В.Царица Елеонора полк
 Общини в Бургаска област
 Културни институти
Галерии
Музеи
Държавен архив
Театри, музика...
Издателства
Творчески съюзи
Книжарници
МКЦ
 Културни прояви
Общински
Национални
Международни
Литературни новини
 Учебни заведения
 Народни читалища
 Национален парк     Странджа
Други
· Бележити дати и събития
· Културна програма
· Фотогалерия
Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА"

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА-1880г.Бургас"

   Читалище ПробудаНародно читалище "Пробуда-1880г.Бургас" е най-голямото читалище в Бургас с дългогодишна история. Създадено е през 1880 година под името "Преображение". Уставът на читалището е отпечатан в Областния сборник от закони на Източна Румелия, т.1, 1880 г., с. 244-249.На няколко пъти по обективни причини читалището прекъсва дейността си.От 1908 г.започва да работи познатото и до днес читалище с името "Пробуда".Съгласно чл.9 ал.5 от Закона за народните читалища от 2009г. към името на читалището е прибавена и годината на създаването му и от 2010г.се нарича "Пробуда-1880г.Бургас" Неговият устав е утвърден със Заповед № 584 от 28.03.1908 г. от Министерството на народното просвещение в София. Активна културна и просветна дейност читалището развива след 1926 г. Към него се разкрива Народен университет, където изнасят сказки изтъкнати български учени от онова време: проф.Александър Балабанов, Яна Язова, Елисавета Багряна, Константин Петканов, Петко Росен, Стоян Чилингиров, проф.Иван Кинкел и др.

Читалище Пробуда   Разрастващата се дейност на читалището води до създавене на читалищни филиали в различни квартали на града, които по-късно се обособяват като отделни читалища.

   През следващите години читалището организира и провежда курсове за чужди езици и подготовка на кандидат-студенти, детска музикална школа с класове по пиано, цигулка, китара, акордеон. Значителни успехи още със създаването си от 1945 г. постигат съставите за любителско творчество: театрален състав, агитбригади, народни танци, оперета, сатиричен състав, литературно-творчески кръжок "Атанас Манчев" и др.

   Днес към читалището работят:

  • Читалище ПробудаБиблиотека с три звена на обслужване - заемна за възрастни, детски отдел и читалня с над 110 000 т. литература.
  • Фолклорен ансамбъл за песни и танци "Атанас Манчев" с детска танцова школа, средношколски състав и представителен състав за български народни танци, индивидуални изпълнители на български народни песни и битов оркестър. Ансамбълът е участвал в Международни фолклорни фестивали и концертни турнета - в Турция, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, ОНД, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Холандия, Дания, Индия, Афганистан, Индонезия, Сингапур, Шри Ланка, Норвегия, както и в цялата страна. Художествен ръководител на ансамбъл "Атанас Манчев" е Димитър Тонев.
  • Школи за изучаване на чужди езици - английски, немски, италиански език. Обучението включва деца над 6-годишна възраст.
  • Детска музикална школа с класове по пиано, солфеж, естрадно пеене,която има своите традиции в подготовката на своите възпитаници.
  • От 1996 г. читалището е инициатор на Националния конкурс за млади изпълнители на българска поп и рок песен.Конкурсът се нарича "Сезони" и се провежда всеки сезон на годината като определя най-добрите изпълнители във четири възрастови групи.Получилите първа награда участници от всеки сезон за изминалата година участват в класация за поп изпълнител на годината.
  • Читалище ПробудаЗа отминалия период от време в конкурса са участвали над 1500 деца и младежи от 57 града на страната. Гала концертите от всяко издание на конкурса се заснемат и излъчват от Национална кабелна телевизия "СКАТ".Бургаските участници в конкурса с трайни интереси в областта на музиката са обединени в клуб "Сезони" и активно участват в концертни прояви, благотворителни акции и други подобни конкурси и фестивали в цялата страна. Уникалното в организацията и провеждането на Националния конкурс "Сезони" е това, че в него могат да участват деца от 4 годишна възраст и то само с песни на български автори - композитори, поети и аранжьори.Три журита оценяват участниците в два кръга - офииално жури (състои се от композитори, аранжьори, попизпълнители и музикални педагози), публиката в залата и детско жури (включва участници в конкурса от предишни издания,получили първа награда за най-добър попизпълнител).Председател на официалното жури и патрон на конкурса е композиторът и ръководител на оркестър "Горещ пясък" - Стефан Диомов. Главен организатор на конкурса е Кина Христова.
Адрес: 8008 Бургас, ж.к. Братя Миладинови, ул. Дрин 14
Телефон: тел. 056/ 830424
e-mail:sezoni_bs@abv.bg ; probuda_bs@abv.bg
Работно време: от 9 до 12:00 и от 13:00 до 17:00
Почивни дни: събота и неделя


 


Назад Горе  
 

Формат за отпечатване  

© 2006, Регионална библиотека П. К. Яворов, гр.Бургас
Изработка: Prima-Soft